Mat & dryck

Fina kakor

I veckan har jag spenderat tid hemma hos Sandra, vilket känns lite som rutin nu för tiden. Vi är så himla goa vänner, när vi hänger kan vi göra så himla mycket men vi kan också göra ingenting. Precis så som det skall vara! Denna gången julpysslade vi lite, såg på Bonusfamiljen, var hos tandläkaren och bakade.

Vi bakade kolakakor, eller mest jag, Sandra lagade mat, städade och underhöll Signe under tiden. För att göra baket lite finare och lite roligare tog vi inspiration av Babes in Boyland och gjorde fina mönster på kakorna med undersidan av loppisfyndade fat och glas.

 

Detta lite omaka set hittade jag på Lindra Second Hand på Wieselgrensplatsen. Jag fick båda två för 20, such a bargain!

Jag gjorde helt vanliga kolakakor, receptet tog jag från ICA.

100 g smör
1 dl farinsocker
1 msk sirap
2-3 tsk vaniljsocker
1/5 tsk bikarbonat
2 dl vetemjöl

Man blandar bara ihop alla ingredienserna, som de är, i en bunke. Jag blandade ihop allt till en deg, i slutskedet fick jag använda händerna föra att få till det och jag hade även i mer mjöl än vad receptet ville för att få degen hanterbar. Sedan är det bara att platta till degen, gör något roligt med den om du vill och sedan skjuts in i ugnen på 175 grader i 10 minuter.

Jag rullade ihop min deg till små bollar. Först försökte jag att trycka till bollarna direkt med glasen för att få till mönstren jag ville åt men då fastnade bara degen. Istället fick jag platta till bollarna först och sen trycka till med glas eller fat. That did the trick. Jag smorde även undersidan av porslinet med rapsolja för att underlätta stämplingen. Man hade nog även kunnat ha mjöl på kakorna för att förhindra dem att fastna.

 

Denna lilla söta kommer jag att använda som mjölkkanna när den inte agerar bakredskap. 

 

När de kom ut ur ugnen hade mönstren försvunnit lite så jag tryckte till dem igen. Det kan jag inte rekommendera för kakorna blev nu väldigt tunna. I slutändan blev dem i alla fall fina och goda, än om något sköra.

4 533 Kommentarer